Pet domaćih firmi iz Republike Srpske, ujedinile su se u klaster i danas prave šasije, karoserije, kablove i punjače za električne automobile u okviru projekta saradnje sa nemačkom vladom „Streetscooter“. Susedi prave oko 60 odsto komponenti za ovaj elektromobil, u vrednosti oko deset hiljada evra, prenose Nezavisne novine. Prvi ovakav električni autobomil predstavljen je za vikend u Laktašima.

Do sada je isporučeno 30 automobila probne serije, a ukoliko prođu neophodne testove, od septembra iduće godine bi trebalo da počne serijska proizvodnja 14,000 vozila. Električni automobil u svom radu koriste pošte u Nemačkoj, a do sada je investirano oko tri miliona maraka, odnosno oko milion i po evra, za proizvodnju 50 probnih vozila.

„Oni već vrše investiciju od 20 miliona evra za montažu tih automobila u Ahenu, tako da, ako probna serija prođe u redu, što je do sada pokazala, kvartalno će biti isporučivano nekoliko hiljada automobila", rekao je Dragan Vučetić, vršilac dužnosti preduzeća „Nikola Tesla“, koje je nosilac projekta „elektromobil“.