Nakon što su mediji preneli vest da srpska istraživačka stanica Petnica sa nestrpljenjem očekuje kada će dobiti planirana sredstva za normalno funkcionisanje od Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, priča se naglo zahuktala.

28 miliona dinara je potrebno za osnovno funckionisanje Istraživačke stanice, i kako poručuju iz Petnice problem nije u Vladi Srbije, već u nadležnom ministarstvu koje je pare dobilo, ali još nije uplatilo na račun. Zbog nedostatka para većina jesenjih seminara je otkazana.

Da pomogne Istraživačkoj stanici ponudio se rektor Megatrend univerziteta Mića Jovanović, što je izazvalo burne reakcije u javnosti. Jovanović je predložio da ovaj univerzitet počne sa finansiranjem Petnice, a da najtalentovaniji naučnici nastave svoj rad kao profesori i predavači na Megatrendu.

Ovaj predlog nije dobro dočekan, ni od strane članova Skupštinskog odbora za obrazovanje, a reagovale su i brojne političke stranke koje se protive ovakvoj saradnji i uplivu privatnog kapitala u jednu ovakvu državnu ustanovu.

Svi su saglasni da Istraživačka stanica Petnica treba da nastavi da se finansira iz budžeta, uz eventualnu pomoć donacija iz privatnog sektora, ali ne od strane Megatrend Univerziteta. „Ovo je možda jedina institucija koja pokazuje da profit nije motiv da se neko bavi znanjem. Nijedna vlada do sada nije uspela da ubije projekat zvani Petnica. Ona mora ostati državna“, izjavio je za „24 sata“, poslanik Demokratske stranke Božidar Đelić.

Kako prenosi ovaj list, direktor Petnice Vigor Majić istakao je da su stanici značajno smanjena sredstva i da je sada potrebno odlučiti hoće li se održavati oprema i objekti ili ukinuti sve aktivnosti. Dok se situacija ne razjasni i pare ne legnu na račun jedino što je izvesno jeste da će sledeće godine biti manje polaznika u Petnici. Razlog tome je što zbog nedostatka para moguće samo online prijavljivanje, jer se neće slati klasični štampani formulari kao što je bilo prethodnih godina.

 

Izvor: 24 sata