Borba za očuvanje hrasta starog 600 godina se nastavlja. Nakon što je skoro šest hiljada građana potpisalo peticiju protiv seče i uklanjanja starog drveta koji se našao na trasi budućeg autoputa Koridor 11, sudbina ovog prirodnog spomenika još je neizvesna. „Sačuvajmo blago prirode, a to možemo samo zajedno! Ne dopustite ubistvo hrasta, pomozite da mu dopustimo da živi!“, poruka je koju su poslali okupljeni građani oko ovog viševekovnog hrasta u gornjemilanovačkom selu Savinac. Dok se ne donese odluka šta će biti sa hrastom, pripadnici nevladine organizacije Zeleni Srbije pozivaju na obustavu radova, jer bi nastavak kopanja u okolini drveta moglo nepovratno da ga ošteti.

Stari hrast u selu Savinac pamti i bolje dane. Da li će dočekati nova, bolja vremena zavisi od odluke Ministarstva  građevinatsva i urbanizma. Resorni ministar Velimir Ilić obećao je da će pokušati da nađe kompromisno rešenje kako bi se očuvao hrast, ali i nastavili radovi. Ministar dodaje da je ova situacija mogla biti izbegnuta da su se meštani mesne zajednice Savinac, na čijoj teritoriji se i nalazi hrast obratili ranije, dok se radio projekat. Međutim, meštane Savinca ne brine samo budućnost hrasta. Prema mišljenju meštana, nastavak radova na Koridoru 11 mogli bi da ugroze autentičnost ovog mesta, pa žitelji traže pomeranje trase autoputa koja, kako tvrde, prema projektnoj dokumentaciji, ide porek škole koja je izgrađena 1889. godine, a i u neposrednoj je blizini škole. Izgradnja autoputa, neizmenjenom trasom, ugrozila bi i izvorište lekovite vode, kao i crkvu gde su sahranjeni preci kneginje Ljubice i kćerka Vuka Karadžića, Mina Karadžić. Iz "Koridora Srbije" ističu da su pre izrade projektne dokumentacije dobili nalaze nadležnih institucija prema čijem mišljenju na ovoj deonici nije bilo zakonom zaštićenih spomenika prirode i kulture.

Rešenje se traži u premeštanju starog hrasta, koji zauzima prostor od četiri ara i ima koren dubok oko 40 metara, pa je pitanje da li će „preživeti“ ovu selidbu. Ukoliko hrast ipak ostane na svom mestu, neophodno ga je zaštiti od puta, jer će ga zagađenje, vibracije i oštećenje korena vremenom ubiti, poručuju Zeleni Srbije.