Danas je Svetski dan vetra, globalni praznik koji svakog 15. juna proslavlja više od 60 zemalja u svetu. Članice Srpskog udruženja za energiju vetra – SEWEA odlučile su da ovaj dan u Srbiji umesto manifestacijom kojom se podseća na značaj i potencijal energije vetra obeleže humanitarnom akcijom. SEWEA na Svetski dan vetra poklanja 7000 evra Urgentom centru Kliničkog centra Srbije. Ovaj novac biće iskorišćen za kupovinu neophodne opreme.

Treću godinu za redom Srbija obeležava globalni praznik Svetski dan vetra. Prethodne dve godine 15. Jun je dočekivan simboličnim manifestacijamau organizacji Srpskog udruženja za energiju vetra – SEWEA. Te manifestacije su u Srbiji, kao i u šezdesetak zemalja u svetu okupljale organizacije i  sve ljude zainteresovane za iskorišćavanje obnovljivih izvora energije u Srbiji. Ovi događaji su prethodnih godina doprineli da javnost u Srbiji upozna šta bi za zemlju i građane i njihovu budućnost značila ne samo gradnja vetroparkova već ovaj segment energetike u celini. Ove godine umesto manifestacije SEWEA će Svetski dan vetra obeležiti donacijom Urgentnom centru Kliničkog centra Srbije.

Global Wind Day: Od ekstremnih sportova do predavanja

Nije samo način na koji se proslavlja Svetski dan vetra kod nas činjenica koja razlikuje ovaj 15. Jun u odnosu na prethodna dva. Treću godinu za redom znatno smo bliži velikom rezultatu na ovom polju energetike. Kako je za Energynews rekla  predstavnica SEWEA Ana Brnabić gradnja prvog vetroparka u Srbiji mogla bi krenuti krajem ove godine. „Ako se saradnja sa Ministarstvom energetike nastavi kao u poslednjih nekoliko meseci, prve turbine bi preko Dunava mogle stići u luku Pančevo uskoro,“ rekla je Ana Brnabić. Da bi došle do toga da već mogu govoriti o početku gradnje,  članice SEWEA su do sada uložile 15 miliona evra direktnih investicija na sve potrebne pripreme, od dozvola do brojnih studija koje prate ovakve projekte. Sav taj novac išao je direktno domaćim firmama i stručnjacima. Članice SEWEA sada planiraju da u narednih 3 – 5 godina izgrade vetroparkove čiji će potencijal biti 1000 megavata, a tu se radi o milijardi evra. Kapaciteti od 700 MW su već u razvoju. Jedan od tih projekata je i vetropolje Čibuk 1 o kome smo nedavno izveštavali.

Ana Brnabić: Bližimo se početku gradnje vetroparkova u Srbiji

Kojom  brzinom će se ovakvi projekti dalje razvijati i da li će Srbija kao zemlja sa velikim potencijalom ali bez i jednog vetroparka u realnosti, postati povoljno okruženje za sektor vetroenergije, to zavisi od daljih razgovora Ministarstva energetike i velikih finansijskih institucija. „Država u direktnim razgovorima sa finansijskim institucijama EBRD, IFC i OPIC kreira model ugovora o otkupu električne energije – PPA. Ovo je najbolji put da dođemo do finansiranja vetroparkova, a to su multimilonske investicije,“ rekla je za Energynews Ana Brnabić.