Gorivo 21. veka mogao bi da bude prirodni gas, poručili su predstavnici Američke privredne komore i kompanije General electric, na održanoj konferenciji u Beogradu, pod nazivom “The Golden Age of Gas”. Prirodni gas zadovoljava i tri “E” standarda, odnosno ekološki, ekonomski i energetski. Ovaj derivat prilikom sagorevanje emituje manje ugljenika od recimo uglja, a njegova prednost u odnosu na konvencionalna goriva su brojni i dobro raspoređeni izvori prirodnog gasa, što vodi kao efikasnijoj i održivoj proizvodnji energije i smanjenju efekata staklene bašte.

Povećanje koriščenja prirodnog gasa ili „energetskog bogatstva u ekspanziji“, kako ga nazivaju stručnjaci, značajno je sa aspekta podsticanja energentske nezavisnosti svake zemlje, odnosno smanjenja uvoza energenata. Eksploatacijom prirodnog gasa ujedno bi se kroz investicije i rast jačala i lokalna industrija. Ovim putem bi se i uspešno odgovorilo na izazove kada je reč o potražnji za dovoljnom i pouzdanom električnom energijom, dok će vetar, solarna energija i ostali izvori i dalje biti značajni za dobijanje zelenih kilovata.

Okruglom stolu prisustvovali su i predstavnici Ministarstva energetike, a govorilo se o potencijalima prirodnog gasa u Srbiji, načinima bolje upotrebe postojećih rezervi i lokalnoj decentralizovanoj proizvodnji energije uz pomoć prirodnog gasa. Kako bi Srbija zadovoljila cilj da do 2020. godine 27% ukupno energije dobija iz obnovljivih izvora, do koje danas uglavnom dolazimo uz pomoć fosilnih goriva, neophodni su različiti izvori energije, kao i dugoročna strategija. Izgradnja Južnog toka doprineće ekspanziji prirodnog gasa u Srbiji, a upravo ovim putem će ruski prirodni gas preko Crnog mora stizati do Bugarske i Srbije. Samim tim biće na raspolaganju nove zalihe gasa, pa je planirana izgradnja novih gasnih elektrana, kao i velikog terminala za skladištenje u Banatu, kako bi ostali delovi zemlje imali pristup ovim rezervama.

Konferenciji o budućnosti prirodnog gasa, čije su prednosti već uočene na teritoriji Amerike, prisustvovali su specijalni savetnik ministra energetike Ljubomir Aksentijević, predstavnici Američke privredne komore i predstavnici kompanije General Electric među kojima su bili Gaetano Massara, generalni direktor GE Global Growth & Operations za jugoistočnu Evropu, Daniel Minev, viši menadžer prodaje za centralnu i istočnu Evropu,  sektor Aeroderivativne gasne turbine i Alfons Klausner, direktor prodaje za region istočne Evrope.