Gde se trenutno nalazi Evropa i kako zajedničkim snagama možemo raditi na kreiranje jednog boljeg i pravednijeg društva, bili su tema 18. po redu prolećnog Saveta Evropske zelene partije, koja je u maju održana u Madridu. Jedan od gorućih problema sa kojima se suočavaju svi Evropljani je velika nezaposlenost, a najviše su pogođeni mladi. Ovogodišnjem zasedanju prisustvovali su i predstavnici Zelenih Srbije.

Pod parolom „Mladi zahtevaju budućnost“, predloženo je više praktičnih politika koje za cilj imaju osnaživanje mladih kako bi lakše izašli na kraj sa nemogućnošću da nađu posao. Osim ovog pitanja, članice Evropske zelene partije raspravljale su i o načinima izlaska iz ekonomske krize, poljoprivrednoj politici i kontroli kvaliteta grane, kao i anti GMO kampanji koje bi države trebalo da vode, a čija primena će biti zadatak evropskih zelenih u mesecima pred nama.

S obzirom da je prolećni Savet Evropske zelene partije održan u Madridu, dosta pažnje je posvećeno polemici u vezi sa klimatskim promenama i neophodnosti primene obnovljivih izvora energije. Naime, u Španiji zbog visoke cene energije u ovoj državi španska vlada je razmišljala  da ukine subvencije za obnovljive izvore energije, što je primljeno sa velikim nezadovoljstvom, pogotovo što je kao zamena predložena eksploatacija gasa koja bi vodila novim zagađenjima.

Ovim zasedanjem Evropska zelena partija počela je svoju političku kampanju za izbore za Evropski parlament, koji su iduće godine. Za to vreme Zeleni Srbije čekaju na dobijanje akcionog plana od Evropske zelene partije kako bi počeli sa ispunjavanjem uslova koji vode ka statusu člana kandidata. Ovo je poslednji korak pred punopravno članstvo.

Osim sa kolegama iz ostalih balkanskih „zelenih“ stranaka, Zeleni Srbije su se sastali i sa predstavnicima iz regiona, Evrope i sveta i predstavili svoje programe na polju razvoja „zelene“ proizvodnje, borbi protiv GMO, kao i prava LGBT populacije.