Sa nadom da će izgradnja prvog vetroparka u Srbiji početi do kraja ove godine, u ruke Ane Brnabić, ovlašćene predstavnice Srpskog udruženja za energiju vetra SEWEA, stigla je nagrada za „Najjevropskiji projekat“. U okviru tradicionalne manifestacije Evropsko veče u Beogradu – Najevropljanin 2012/13, koja je ove godine obeležena po 13. put u organizaciji Prve evropske kuće, prepoznat je trud ljudi angažovanih i zainteresovanih da investiraju u razvoj i izgradnju vetroparkova u Srbiji.

Srpsko udruženje za energiju vetra (SEWEA) okuplja pet uglednih kompanija iz Sjedinjenih Američkih Država, Belgije, Holandije, Italije, Rusije i Srbije, koje planiraju da u narednim godinama ulože preko 700 miliona evra  razvoj vetroparkova. Laureat Ana Brnabić ističe da je nagrada stigla u pravom trenutku i da je to veliki podsticaj za ovo mlado udruženje, koje postoji od 2010. godine. „Zadovoljni smo što je prepoznato sve što smo radili, kao i što smo sve to uradili zajedno kao asocijacija, kao udruženje različitih firmi, iz različitih zemalja i što smo se trudili da govorimo jednim glasom.“

Iako je u prethodnim godinama bilo zastoja, pa su se pojedina podzakonska akta čekala i nakon isteka zakonskog roka, aktuelno Ministarstvo energetike ima sluha za planove investitora koji nameravaju da izgrade vetroparkove u Srbiji ukupnog kapaciteta 1000 megavata. „Ovo ministarstvo energetike je zaista u brzom roku usvojilo sve podzakonske akte koji su nedostajali i uspeli su da pronađu kompromis između onoga šta je važno za državu i onoga što su tražili investitori“, ističe Brnabićeva uz napomenu da se SEWEA pokazala kao pouzdan i kredibilan pratner Vlade Srbije.

U narednom periodu će konačno sve članice SEWEA-e imati građevinske dozvole, tako da bi do kraja godine trebalo da počne izgradnja vetroparkova, koji će rasteretiti srpsku elektroprivredu. Kada se zavrte sve vetroturbine, upravo će one biti izvor 2,5 milijarde kilovat-časova električne energije svake godine, a čak 70% proizvedene energije dobijaćemo tokom zimskog perioda, kada po pravilu uvozimo i po veoma visokim cenama plaćamo gas iz Rusije. Sledeći korak jeste donošenje možda i najvažnijeg akta koji se odnosi na model ugovora o otkupu električne energije, koji će omogućiti investitorima da dobiju neophodne kredite i podršku međunarodnih finansijskih institucija.

Osim priznanja za „Najevropskiji projekat“, dodeljene su i nagrade za „Najevropljanina“ u sledećim oblastima: u sferi politike, za borbu protiv korupcije i kriminala, priznanje je pripalo Prvom potpredsedniku Vlade Srbije, Aleksandru Vučiću, dok je u istoj kategoriji, samo u oblasti ekonomije posthumno nagrađena Verica Barać. Dekan Ekonomskog fakulteta u Subotici, profesor dr Nenad Vunjak, proglašen je za „Najevropljanina“ u oblasti obrazovanja. On je uspostavio dobru međunarodnu saradnju sa većim brojem univerziteta iz Evrope i Azije, pa tako subotički postdiplomci mogu da dobiju zaposlenje u čak 28 zemalja EU, a da ne moraju da nostrifikuju diplomu. Priznanje u kategoriji preduzetništva dobio je Đorđe Momirović, prvi čovek „Mone“, lidera u proizvodnji kožne i tekstilne galanterije, dok je priznanje u kategoriji strani državljanin dobio ambasador Italije Armando Varikio. Priznanja „Najevropljanin“ imaju za cilj da promovišu evropske vrednosti kod nas, dok su nagrađeni primer kako iskustva iz Srbije plasirati u Evropu.