Gazdinstvo u Velikom Gaju u Banatu i brend Srećna koza nastali su iz velike želje Miloša Todorovića da radi ono što voli. Miloš je još kao dete voleo životinje, zato je upisao veterinarsku školu a kasnije i Fakultet za veterinu. Danas, vodi imanje sa preko 200 koza od čijeg mleka pravi razne sireve.

„Životinje sam zavoleo kod dede na selu u okolini Obrenovca. On je uvek imao nekoliko koza, krava, kokoške. Sa Srećnom kozom sam krenuo pre 4 godine, kupio sam 50 kozica i krenuo. Danas ih imam preko 200, s tim što muznih imam oko 80“, za Energynews kaže Miloš Todorović. „Moja proizvodnja će ići do 150 muznih kozica, dalje se neću širiti. Kada se proizvodnja toliko poveća mora i više ljudi da radi, a onda se menja i krajnji proizvod“.

U ovom slučaju, krajnji proizvod je paleta kozijih sireva, koji podrazumevaju klasične, ali i specifičnije ukuse.

„Prvi sir sa kojim smo krenuli bio je klasičan kozji kačkavalj, da tako kažem, koji je i osnova za ostale sireve“, kaže Miloš i nabraja: „Imamo kozji sir sa mirođijom i sremušem, borovnicom, zelenim biberom. Nešto poslednje na čemu smo radili je sir sa tartufima, a imamo i dimljeni kozji sir. U Srbiji jedini proizvodimo kozju mocarelu“.

Na imanju u Velikom Gaju žive i druge životinje, konji i nekoliko pasa. U planu je izgradnja prodajnog dela i neke vrste izletišta, kako bi ljudi koji dolaze da kupuju mogli da prošetaju po imanju i uživaju u životinjama i okolini. Za sve ovo, kaže Miloš, je bilo potrebno dosta truda.

„Iza brenda Srećna koza stoji dosta rada, dosta učenja i stvarno dosta ljubavi prema ovome što radimo ovde. Ali mnogo učenja je bilo potrebno da bi sve ovo izgledalo ovako, ali mislim da je vredelo. Do kraja godine ćemo imati još novih stvari, iskoristićemo kapacitete i za seoski turizam. Mislim da smo na dobrom putu i na tom putu planiramo da ostanemo“, zaključuje Miloš Todorović.