Duže od sto godina u Čurugu, nedaleko od Novog Sada, se prave bombone. Ovo je porodični posao porodice Milivojev, koji je do sada promenio tri generacije. Pravljenje bombona na ovaj način je sertifikovani stari zanat, a ceo asortiman slatkiša u radionici Bombonica se pravi ručno.

„Imamo jako puno svilenih bombona, draže bombona... Svaki čovek voli nešto drugo i mi se trudimo da nam ponuda bude raznovrsna i šarena, kao i naše bombone“, za Energynews kaže Mirjana Milivojev i nabraja: „Sve radimo kao što se nekada radilo, svilene, draže, kretoš, žele, meki i tvrdi, krompir šećer, gumene bombone različitog oblika, lizalice, karamela, čokoladne...Svaki put nešto novo izmislimo, kako da ostanemo interesantni jer tržište vam traži uvek nešto novo“.

U radionici Bombonica nije samo posao star preko jednog veka. Sto godina su stare i mašine i kotlovi u kojima se kuvaju i prave bombone.

„Ključna mašina vam je štanc mašina. To je mašina koja je isto stara preko sto godina, ali na toj mašini se menjaju kalupi različitog oblika i zato nam je ona važna. Kalupi su stari isto preko sto godina, tu su lutkice, kifle, šišarke, medene, mentol koji se radi kao šraf sa krstom, grožđe, lišće. Svaka bombona je za sebe posebna i svaka bombona svoju priču ima“, objašnjava gospođa Milivojev.

Proces pravljenja bombona počinje kuvanjem.

„Ne stavljamo nikakve primese ni aditive, bombone se prave po istom receptu kao i pre sto godina, šećer, bombonski sirup i boja. Kuva se u kazanu, a posle vakumira, pa stavlja na sto za bojenje. Klinovi na kojima razvlačimo bombonu deluju obično, ali oni su čarobni, na njima braon skuvana masa postaje kristalno bela“, kaže Mirjana.

Iskoristili smo priliku da pitamo Mirjanu Milivojev kako se opstaje i ostaje na tržištu toliko dugo, kao i šta bi poručila mladim ljudima koji razmišljaju da se upuste u sopstveni biznis.

„Borbom se opstaje. I željom da ti nešto traje i ostane. Ne smeš stalno da menjaš profesiju, danas si krojač, sutra si ne znam šta. Stalno se borimo i stalno slušamo tržište, prilagođavamo postojeću ponudu, uvodimo novo. Borimo se i to je jedini način za uspeh“, poručuje Mirjana Milivojev.